4 oktober 2024 10:00 - 17:00 Interakt
Sint Walburgstraat 10
4001 MD
Tiel

Mannen en seksueel trauma • 4-10-2024

 325,00

Een gelegenheid voor mannen die kampen met de gevolgen van seksuele grensoverschrijdingen om weer vrij man te worden.

 

Data en tijden

Vrijdag 4 oktober
10.00 – 17.00 uur
Ontvangst vanaf 09.30 uur

Locatie

Interakt
Sint Walburgstraat 10
4001 MD Tiel

Kosten

€ 325,00 incl. btw
Inclusief koffie, thee, water en lunch

Trainers

Margriet Wentink, Wim Wassink en Aart Harder

Nog plaatsen beschikbaar

Beschrijving

Een op de vijf jongens en mannen heeft ooit seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Een derde van hen heeft daar nooit over gepraat en slechts een vijfde van hen zoekt hulp. Velen voelen zich alleen en geïsoleerd met hun geheim, anderen vormen hun ervaringen om in een heldenverhaal, wat hen van binnen niet minder alleen doet zijn. Feitelijk ben je met deze aantallen veel minder alleen dan jij je voelt. Speciaal voor jou en andere mannen die seksuele grensoverschrijdingen hebben ervaren en kampen met de gevolgen daarvan, ontwikkelden we dit aanbod.

Het wordt stil, doodstil in de groep, als een man het woord neemt, en vertelt over zijn verlangen, zijn schaamte, zijn pijn, verkramping en angst. Hij kampt met de jarenlange gevolgen van gedwongen seks in zijn jeugd.

Je weet het maar al te goed, dat de intimiteit, seksualiteit en het beleven van jouw man zijn, in jouw leven niet is zoals jij verlangt, of zoals je om je heen ziet bij anderen. De manier waarop jij intimiteit, seksualiteit, jouw mannelijkheid, seksuele relaties, je eigen mannenlijf ervaart doet eerder pijn dan dat het je gelukkig maakt. Misschien heb je manieren ontwikkeld om dat niet meer zo erg te hoeven voelen, misschien heb je sowieso je gevoel uitgeschakeld en heb je je gepantserd achter een muur van schijnveiligheid. Het maakt je harder, kouder, afstandelijker en ongenaakbaarder dan je diep van binnen verlangt. Of juist andersom: de angst die verbonden is aan de seksuele verwondingen die je hebt opgelopen maken je als was in de handen van anderen, afhankelijk en onderdanig, grenzeloos toegeeflijk en meegaand, op een manier die jou geen goed doet. Want ook jij, als man, verlangt in wezen wat elk mens verlangt: liefde, verbondenheid, autonomie en waardigheid, nabijheid en fijne seks.

De laatste jaren kloppen steeds vaker mannen bij ons aan die speciaal met vraagstukken over mannelijke identiteit, intimiteit, seksualiteit en relaties bij ons komen. Al vaker werd de vraag gesteld om ook een themadag over seksueel trauma bij mannen te organiseren. Dat is geen wonder, want de no-nonsense effectiviteit van de spiegel die de IZR-methode biedt, krijgt steeds meer bekendheid. Deze zachte en subtiel werkwijze, die tegelijkertijd ongemakkelijk waarachtig is, brengt je op diepere lagen van jezelf dan waar je ooit geweest bent. En hoewel dat van tevoren natuurlijk ook best spannend aanvoelt, waardoor je het wellicht liever nog even uit de weg zou willen gaat, is dat uiteindelijk wél wat je wilt: dat je eindelijk een uitweg vindt en het eindelijk over is.

Programma

‘Woorden vinden voor het onzegbare’ – een inleiding op het thema’ seksueel trauma bij mannen’
‘De waarheid heelt de wond’ – middels verschillende werkvormen verken en ontdek je wat in deze inleiding herkenbaar is voor jouzelf: wat jouw eigen wonden zijn en welke overlevingsstrategieën jij bent gaan gebruiken om het oude zeer zo weinig mogelijk te voelen en nieuwe pijn zoveel mogelijk te vermijden.
‘Vrij man zijn’ – resonantieprocessen die dienen je eigen zelfhelend vermogen, gezonde strategieën, zelfcompassie en autonomie verder te ontwikkelen.
Door de dag heen is er een ritme van activiteiten in de plenaire groepssetting, in kleinere subgroepen en individuele verwerkingsmogelijkheden.

Wat deze dag niet is:
Dit is geen IZR-workshop waarbij alle deelnemers een eigen resonantieproces kunnen doen. Alle activiteiten zijn erop gericht dat iedere deelnemer zoveel mogelijk uit de dag kan halen voor zijn eigen proces.

Opbrengst

Wat deze dag je oplevert is dat je wegen ziet om:

 • jezelf eindelijk te verlossen van de pijn, het verdriet, de schaamte en het isolement,
 • het zwijgen te doorbreken,
 • de vicieuze cirkel van onbevredigende relaties te vervangen door ander perspectief,
 • de zelfverloochening, zelfveroordeling en zelfdestructie in je leven, die het gevolg zijn van misbruik, aanranding, verkrachting, seksuele bezetting of verwaarlozing eindelijk plaats te laten maken voor compassie en goede zelfzorg,
 • in alle rust, veiligheid en respect te kunnen verkennen wat jouw eigen authentieke gevoelens zijn met betrekking tot jouw man zijn, intimiteit en seksualiteit.

Begeleiding

Anders dan je misschien zou verwachten wordt deze dag begeleid door een vrouw en twee mannen: Margriet Wentink, Wim Wassink en Aart Harder. Margriet wordt wegens haar expertise en ervaring met betrekking tot seksueel trauma bij mannen vaak gevraagd om mannen te begeleiden in dit thema. Ze wil haar expertise ook graag beschikbaar stellen voor deze dag. Ze doet dit samen met Wim Wassink en Aart Harder, beiden eveneens IZR-practitioners met ruime ervaring in het begeleiden van mannenthema’s.

Mannen en seksueel trauma • 4-10-2024

Alle op dit moment ingeplande data voor Mannen en seksueel trauma

 • bekijk je nu
  Mannen en seksueel trauma 4 oktober 2024 10:00 - 17:00 Interakt
  Sint Walburgstraat 10
  4001 MD
  Tiel
Mannen en seksueel trauma • 4-10-2024