15 oktober 2018 19:30 - 21:45 Interakt
Sint Walburgstraat 10
4001 MD
Tiel

Zelfkennisreeks: Ken jezelf • vanaf 15-10-2018

 195,00 incl. btw

Hoe we zijn geworden wie we zijn.
Zelfkennis als springplank naar verandering.

 

Data en tijden

3 avonden
(avonden zijn NIET ‘los’ te boeken)

  1. Maandag 15 oktober
  2. Maandag 12 november
  3. Maandag 17 december

19.30 – 21.45 uur
Deur open vanaf 19.15 uur

Locatie

Interakt
Sint Walburgstraat 10
4001 MD Tiel

Kosten

€ 195,00 incl. btw
Inclusief koffie, thee, water

Trainer

Margriet Wentink

>> verdere informatie >>

Nog plaatsen beschikbaar

Beschrijving

Leven betekent kiezen.
Maar om goed te kunnen kiezen moet je weten wie je bent,
waar je voor staat, waar je heen wilt en hoe je daar wilt komen.

– Kofi Annan –

Wie ben ik, wat wil ik en waar sta ik voor? Het zijn de grote vragen van deze tijd, bij onze individuele keuzes, en bij de menselijke en maatschappelijke vraagstukken waarvoor we komen te staan. Keuzestress en burn-out worden wel gezien als modeverschijnselen en toegeschreven aan de overweldigende hoeveelheid keuzemogelijkheden en prestatiedruk die onze welvarende maatschappij met zich meebrengt. Daarmee wordt de oorzaak buiten ons zelf geplaatst.

Zoals vaak is er ook een andere kant aan het verhaal. Namelijk de binnenkant. De kant van de zelfreflectie, die vragen met zich met meebrengt: Ken ik mezelf wel echt? Wie ben ik tot nu toe geworden? Wat leer ik van het verleden, wat leer ik van mijn persoonlijke geschiedenis? Hoe hebben gebeurtenissen mij gevormd en kan ik me werkelijk verbinden met waar ik nu sta en wat ik nu doe? Wat is belangrijk voor mij, waar gaat mijn hart sneller van kloppen en waar wil ik mij mee verbinden en voor inzetten?

Om inzicht te hebben in je eigen handelen, gevoelens en drijfveren en je keuzes te kunnen maken is zelfkennis nodig. Zelfkennis ontstaat door in te zoomen op jezelf en jezelf vragen te stellen, door algemene kennis (over gedachten, gevoelens, wilskracht en de impact van schokkende gebeurtenissen) op jezelf toe te passen en door te leren van het verleden. Iedereen weet: als we niet leren van de geschiedenis herhalen we die en blijven we doen wat we altijd deden. Leren van de geschiedenis is oogsten. Hoe kun je leren van jouw persoonlijke geschiedenis? Door goede vragen te stellen die de juiste informatie naar boven halen.

Werkwijze

In deze drie avonden bieden we je door middel van prikkelende vragen en psycho-educatie de gelegenheid om jezelf nog beter te leren kennen en begrijpen. We doen dat door kennis aan te reiken over psychische, emotionele en relationele ontwikkeling van mensen en over de impact van traumatische ervaringen op een mens. Na elke avond ga je naar huis met een aantal prikkelende onderzoeksvragen die je in de weken daarna voor jezelf kunt uitwerken door erover te mijmeren, te schrijven, te tekenen, collages te maken, etc.) Met behulp daarvan kun je het ware verhaal van jouw eigen leven, jouw wordingsgeschiedenis en jouw ‘zijn’ boven tafel krijgen.

Programma

Avond 1: Waar kom je vandaan?
Over het nest waar je uit kwam, over omgevingsinvloeden en dna, over kansen en beperkingen.
Avond 2: Wie ben je tot nu toe geworden?
Over de invloed van ingrijpende en schokkende gebeurtenissen, over het hebben van een vangnet, over persoonlijke vaardigheden en kenmerken en hoe je die inzet.
Avond 3: Waar wil je heen?
Over verlangens en dromen, realisme en uitdaging, over het zinvol aanwenden van wat je tot nu toe hebt verworven.

Alle avonden volgen het volgende programma:
19.15 uur: Inloop / koffie / thee
19.30 uur: Aanvang eerste uur: Presentatie van achtergrondinformatie en vragen om zelf thuis mee aan de slag te gaan.
20.30 uur: Pauze
20.45 uur: Aanvang tweede uur: Presentatie van achtergrondinformatie en vragen om zelf thuis mee aan de slag te gaan.
21.45 uur: Afsluiting

Investering in tijd

Naast de tijdsinvestering van de drie avonden wordt deelnemers aangeraden tijd te reserveren om thuis aan de slag te gaan met de vragen die aangereikt worden. De benodigde tijdsinvestering is afhankelijk van interesse, levensgeschiedenis, voorkeur voor werkvorm (de een zal de antwoorden misschien willen verwerken in een schilderij, de ander zal er liever over willen schrijven of een collage willen maken). Een richtlijn is, om in de tussenliggende weken tenminste een dagdeel per week hiervoor te reserveren. Veel mensen willen er echter meer tijd aan besteden. De mate waarin je tijd kunt besteden aan het uitwerken van de vragen is van invloed op de opbrengst die deze avonden voor je zullen hebben. Uiteraard kun je altijd ook nog na afloop van deze drie avonden verder gaan met het uitwerken van de vragen.

Doelgroep

Iedereen die voor veranderingen en beslissingen staat, wil inzoomen op zichzelf, pas op de plaats wil maken, zichzelf beter wil leren kennen en begrijpen.

Zelfkennisreeks: Ken jezelf • vanaf 15-10-2018

Alle op dit moment ingeplande data voor Zelfkennisreeks: Ken jezelf

Op dit moment zijn er geen activiteiten ingepland.
Zelfkennisreeks: Ken jezelf • vanaf 15-10-2018