28 september 2023 10:00 - 29 september 2023 17:30 Interakt
Sint Walburgstraat 10
4001 MD
Tiel

Het wijze lichaam • 28 en 29-9-2023

 650,00

De samenhang tussen lichamelijke symptomen, psychotrauma en het zelf, verkend met behulp van Interactieve Zelf-Resonantie (IZR)

 

Data en tijden

Donderdag 28 en vrijdag 29 september
10.00 – 17.30 uur
Ontvangst vanaf 09.30 uur

Locatie

Interakt
Sint Walburgstraat 10
4001 MD Tiel

Kosten

€ 650,00 incl. btw
Inclusief koffie, thee, water, lunches en cursusmateriaal

Trainers

Margriet Wentink en co-trainers

Volgeboekt

Categorie:

Beschrijving

Er bestaat een samenhang tussen chronische stress en lichamelijke symptomen. Veel mensen denken dat chronische stress een gevolg is van onze leefwijze, wat ook waar is. Maar dat er een directe relatie is met onverwerkte traumatische ervaringen is veel minder bekend. Toch is het eigenlijk logisch. Onverwerkt (vroegkinderlijk) trauma laat sporen na die ons zelfbesef, onze autonomie, onze relaties met andere mensen en met de wereld om ons heen beïnvloeden. Talloze kleinere en grotere levensopgaven worden daardoor tot een bron van stress. De veerkracht en het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest komen dan onder druk te staan. De intelligentie van het lichaam zoekt een weg om met de ontstane disbalans om te gaan en tekorten te compenseren. Als gevolg daarvan kunnen lichamelijke symptomen ontstaan, zoals bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk, gevoeligheden in spijsverteringsorganen, hart- en vaatproblemen, bijnieruitputting, hormoonschommelingen, allergieën en verzwakking van het immuunsysteem.

De workshop bestaat uit:

 • korte theorieblokken over de samenhang tussen trauma, zelfbewustzijn, stress en lichamelijke symptomen. Je kunt de theorie onmiddellijk toepassen op jezelf en op casuïstiek uit je eigen werksituatie.
 • een theoretische onderbouwing van de werkwijze die in deze workshop wordt gebruikt, de zgn. ‘interactieve zelf-resonantie’ een specifiek voor traumaverwerking geschikt gemaakte opstellingsmethode die gebaseerd is op het werk van de Duitse psychotherapeut dr. Franz Ruppert en wordt aangevuld met inzichten uit het werk van Pat Ogden en Janine Fisher.
 • presentatie van de theorie aan de hand van powerpointpresentatie en illustratieve videofragmenten.
 • de mogelijkheid om de samenhang tussen je eigen lichamelijke symptomen, je mogelijke traumatisering en je eigen ontwikkeling te onderzoeken. Dat doen we met behulp van:
  • ‘interactieve zelf-resonantie’, aangevuld met
  • korte, geconcentreerde, lichaamsgerichte oefeningen gericht op waarneming en lichaamsbewustzijn,
  • creatieve werkvormen en
  • vragenlijsten
  • cursusmateriaal waarin je literatuur, oefeningen en tips krijgt aangereikt waarin je je verder kunt verdiepen.

De workshop biedt je twee intensieve dagen waarin je de natuurlijke wijsheid en het zelfhelend vermogen van je eigen lichaam en ziel aanspreekt en persoonlijke ontdekkingen kunt doen over de samenhang tussen psychotrauma, lichamelijke symptomen en jezelf. Dit kan een positieve invloed hebben op lichamelijke herstelprocessen, op de werking van medicatie en op behandelingen tegen bepaalde symptomen.

Doelgroep

Deze workshop is geschikt voor mensen die werken in medische, paramedische, psychosociale, (ortho)pedagogische en andere therapeutische beroepen en bovendien persoonlijke interesse hebben in dit onderwerp en het thema ‘psychotrauma, lichamelijke symptomen en zelfbewustzijn’ voor zichzelf willen uitdiepen met behulp van interactieve zelf-resonantie. Vooropleiding in de werkwijze is niet nodig.

Wij wijzen er nadrukkelijk op dat deze workshop een bezoek aan een arts voor medische diagnostiek en behandeling niet kan vervangen. Het vinden van adequaat medisch advies en medische zorg zien wij als uw eigen verantwoordelijkheid. Voor het verwaarlozen en negeren van lichamelijke symptomen en het uitstellen of afzien van behandeling nemen wij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid.

Aanbevolen literatuur

 • De mythe van normaal – Gabor Maté (2022)
 • Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen – Nadine Burke Harris (Eeserveen 2018)
 • Mijn lichaam, mijn trauma, mijn ik – Franz Ruppert en Harald Banzhaf (Eeserveen 2020)
 • Trauma en het lichaam – Pat Ogden, Kekuni Minton en Clare Pain (Eeserveen 2020)
 • Wanneer je lichaam nee zegt – Gabor Maté (2020)
Het wijze lichaam • 28 en 29-9-2023

Alle op dit moment ingeplande data voor Het wijze lichaam

Op dit moment zijn er geen activiteiten ingepland.
Het wijze lichaam • 28 en 29-9-2023