14 februari 2020 10:00 - 15 februari 2020 17:30 Interakt
Sint Walburgstraat 10
4001 MD
Tiel

Het wijze lichaam • 14 en 15-2-2020

 450,00

De samenhang tussen lichamelijke symptomen, psychotrauma en het zelf, verkend met behulp van interactieve zelf-resonantie

 

Data en tijden

Vrijdag 14 en zaterdag 15 februari
10.00 – 17.30 uur
Ontvangst vanaf 09.30 uur

Locatie

Interakt
Sint Walburgstraat 10
4001 MD Tiel

Kosten

€ 435,00 incl. btw
Inclusief koffie, thee, water, lunches en cursusmateriaal

Trainers

Margriet Wentink

>> verdere informatie >>

Volgeboekt

Had je graag willen deelnemen aan deze activiteit? Meld je dan aan voor onze wachtlijst, want het kan voorkomen dat een inschrijving wordt geannuleerd.
Wij nemen dan contact met je op zodra er een plaats voor je vrijkomt.
De wachtlijst geldt alleen voor deze activiteit op deze datum.
Kijk onderaan deze pagina of deze activiteit nog vaker staat ingepland en of daar wellicht nog plaats is.
Je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief, dan brengen we je op de hoogte van een volgende gelegenheid.
Categorie:

Beschrijving

Er bestaat een samenhang tussen chronische stress en lichamelijke symptomen. Veel mensen denken dat chronische stress een gevolg is van onze leefwijze, wat ook waar is. Maar dat er een directe relatie is met onverwerkte traumatische ervaringen is veel minder bekend. Toch is het eigenlijk logisch. Onverwerkt (vroegkinderlijk) trauma laat sporen na die ons zelfbesef, onze autonomie, onze relaties met andere mensen en met de wereld om ons heen beïnvloeden. Talloze kleinere en grotere levensopgaven worden daardoor tot een bron van stress. De veerkracht en het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest komen dan onder druk te staan. De intelligentie van het lichaam zoekt een weg om met de ontstane disbalans om te gaan en tekorten te compenseren. Als gevolg daarvan kunnen lichamelijke symptomen ontstaan, zoals bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk, gevoeligheden in spijsverteringsorganen, hart- en vaatproblemen, bijnieruitputting, hormoonschommelingen, allergieën en verzwakking van het immuunsysteem.

Het seminar bestaat uit:

 • korte theorieblokken over de samenhang tussen trauma, zelfbewustzijn, stress en lichamelijke symptomen. Je kunt de theorie onmiddellijk toepassen op jezelf en op casuïstiek uit je eigen werksituatie.
 • een theoretische onderbouwing van de werkwijze die in dit seminar wordt gebruikt, de zgn. ‘interactieve zelf-resonantie’ een specifiek voor traumaverwerking geschikt gemaakte opstellingsmethode die gebaseerd is op het werk van de Duitse psychotherapeut dr. Franz Ruppert en wordt aangevuld met inzichten uit het werk van Pat Ogden en Janine Fisher.
 • presentatie van de theorie aan de hand van powerpointpresentatie en illustratieve videofragmenten.
 • de mogelijkheid om de samenhang tussen je eigen lichamelijke symptomen, je mogelijke traumatisering en je eigen ontwikkeling te onderzoeken. Dat doen we met behulp van:
  • ‘interactieve zelf-resonantie’, aangevuld met
  • korte, geconcentreerde, lichaamsgerichte oefeningen gericht op waarneming en lichaamsbewustzijn,
  • creatieve werkvormen en
  • vragenlijsten
  • cursusmateriaal waarin je literatuur, oefeningen en tips krijgt aangereikt waarin je je verder kunt verdiepen.

Het seminar biedt je twee intensieve dagen waarin je de natuurlijke wijsheid en het zelfhelend vermogen van je eigen lichaam en ziel aanspreekt en persoonlijke ontdekkingen kunt doen over de samenhang tussen psychotrauma, lichamelijke symptomen en jezelf. Dit kan een positieve invloed hebben op lichamelijke herstelprocessen, op de werking van medicatie en op behandelingen tegen bepaalde symptomen.

Doelgroep

Dit seminar is geschikt voor mensen die werken in medische, paramedische, psychosociale, (ortho)pedagogische en andere therapeutische beroepen en bovendien persoonlijke interesse hebben in dit onderwerp en het thema ‘psychotrauma, lichamelijke symptomen en zelfbewustzijn’ voor zichzelf willen uitdiepen met behulp van interactieve zelf-resonantie. Vooropleiding in de werkwijze is niet nodig.

Wij wijzen er nadrukkelijk op dat dit seminar een bezoek aan een arts voor medische diagnostiek en behandeling niet kan vervangen. Het vinden van adequaat medisch advies en medische zorg zien wij als uw eigen verantwoordelijkheid. Voor het verwaarlozen en negeren van lichamelijke symptomen en het uitstellen of afzien van behandeling nemen wij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid.

Aanbevolen literatuur

 • Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen – Nadine Burke Harris (Eeserveen 2018)
Het wijze lichaam • 14 en 15-2-2020

Alle op dit moment ingeplande data voor Het wijze lichaam

Op dit moment zijn er geen activiteiten ingepland.
Het wijze lichaam • 14 en 15-2-2020